www.smk.edbc.no

Har du lyst, har du lov! 2003-09-01
Kunne du tenke deg å begynne med modellfly? Velkommen, men ikke vær redd for gode råd. Her er noen til deg som ønsker å begynne med modellfly.

Alder:

Modellflyhobbyen egner seg for alle aldre. Noen begynner med å fly når de er barn, mens andre debuterer når de er 50. Er du under 16 år bør du ha hjelp av en voksen. Modellfly med glødepluggmotor kan være farlig hvis de ikke behandles med respekt. Dersom du er under 16 kan det være greit å begynne med et seilfly eller sakteflyvende elktrofly hvis du vil fly alene.

Først må du:

ta kontakt med noen som allerede er i hobbyen. Det vil spare deg for mye tid og penger. Å fly er vanskelig, og mange som prøver å lære seg det uten hjelp vil ikke klare det. Dersom du bor på Skjervøy, sa ta kontakt med noe av oss i styret. Hvis du bor et annet sted har Norsk Aeroklubb en oversikt over klubber i Norge. I Nord-Norge har Bodø en fin side med mange linker. Du kan og søke på klubber i Kvasir. Husk, vi som er i hobbyen er glade for at flere vil dele vår interesse. Vi er glad for å kunne hjelpe.

Flyet

bør være enklest mulig. Mange høyvingede fly kalles trainere/nybegynnerfly. Ikke alle er det. Flyet bør i tillegg til å være høyvinget være selvopprettende. Det vil si at et riktig trimmet fly skal kunne rette seg opp, hvis det har lagt seg over på siden, når du slipper stikkene på fjernkontrollen. Det bør i tillegg være så stort at det er lett å se i lufta. Fly beregnet til en ca. 25 til 40 size motor er som regel en bra start.

Motoren

skal passe på flyet. Står det at den passer til 30 -46 motor bør du ikke kjøpe den minste. Litt ekstra kraft er godt å ha i enkelte situasjoner. OS er et godt merke, men koster noen ganger litt mer. Ikke kjøp en brukt motor. Du kan allikevel finne ubrukte motorer på auksjon.

Radioen

bør være en vanlig 4 kanals sender. Du trenger ikke mer, og flere knapper og kanaler kan forvirre i begynnerstadiet. De fleste merker er greie slik som Hitec, Futaba og JR, men spør de du skal fly sammen med. Det kan være en fordel å bruke samme merke som de som skal lære deg å fly. Radioen kan du godt kjøpe brukt på auksjon(QXL), men husk på at du og trenger mottager, servoer, mottagerpakke(batteri)og lader. Noen selger bare radioen, og da vil du fremdeles mangle utstyr for 1 500,- kroner.

Fieldboksen

er en kasse med det utstyret du trenger å ha med når du skal starte flyet. Noen har med seg halve hobbyrommet, men andre klarer seg med to dype lommer.

Du trenger minimum:

fuel(drivstoff)

gløder(til glødepluggen)

feste til vingen(strikk el. skruer)

noe verktøy(pluggnøkkel, skrutrekkere, skiftnøkkel,++)

tålmodighet!

Du bør og ha:

12 volts starter med batteri

en kasse til utstyret, gjerne med stativ til flyet.

Noen(to her på Skjevøy) klarer seg uten fieldboks, bare med gode venner og et fly på deling.

Til slutt

ønsker vi deg velkommen som medlem i en hobby som er farlig vanedannende. Det er bedre enn all annen rus og fly. Adrenalinet pumpes ut i kroppen ved take off og du kjenner det lenge etterpå. Det er mulig at ikke alle rundt deg vil forstå hvordan det er å være flygal, men hos oss vil du treffe likesinnede.

hilsen

Pål